Up2date


Johdanto, Toiminta, Kumpiko parempi, yum vaiko up2date?

Johdanto

Up2date on Red Hatin päivitysmenetelmä distribuutioilleen. Sen löytää helpoimmin tehtäväpalkista. Kuvassa on painettu hiiren oikeanpuoleista nappulaa merkin päällä:

up2date-menu

Merkki kertoo, onko palvelimella päivityksiä saatavilla. Kuvassa näkyvä väkänen tarkoittaa sitä, että järjestelmä on päivitetty. Tämä tietenkin edellyttää sitä, että verkkoyhteys on olemassa sekä sen asetukset ovat kunnossa. Käynnistäminen vaatii pääkäyttäjän oikeudet.

Toiminta

Ensimmäisen kerran käytettynä (joko painamalla nappulaa taikka valitsemalla Launch up2date...) varmistetaan asetukset:

verkkoasetukset up2datessa

Jos GPG-avaimia ei ole asennettu, tulee huomautus siitäkin:

gpg-avaimet

Avaimet kannattaa asentaa, että voidaan varmistua pakettien aitoudesta. Nyt kun valmistelut on suoritettu, alkaa päivitettävien pakettien haku:

up2date alkaa

Forward-nappulalla mennään eteenpäin. Tämä ensimmäinen ruutu on vasta johdanto, seuraavassa ruudussa päästään itse asiaan, valitsemalla kanavat, joita halutaan käyttää:

up2date channels

Updates released -kanava sisältää tiedon niistä paketeista, joista on julkaistu päivityksiä. Se siis pitää ehdottomasti olla valittuna, jos haluaa oikeasti jotain päivittää tämän kautta. Extras on lisäosien kanava, base taas perus-käyttöjärjestelmän.

Tämän jälkeen kestää hetken, kun haetaan dataa päivitettävistä paketeista. Kun asia on valmis, järjestelmä luettelee paketit, joista on julkaistu päivityksiä:

valitse paketit

Kuten näkyy, päivitettäviä paketteja löytyy. Tässä ikkunassa voi sitten valita joko kaikki paketit päivitettäväksi taikka vain osa.

Tässä kohtaa helposti herää kysymys, milloin oikein tarvitaan osittaista päivittämistä? Todellisuudessa aika harvoin, mutta esimerkiksi silloin, jos on tullut asennettua joku ohjelma (esim. Mozilla) myöhemmin omasta binääristään eikä ole tullut poistettua ko. ohjelman rpm-pakettia järjestelmästä. Tällöin nimittäin saattaa tulla konflikteja sen kanssa, mitä ohjelmaversiota oikeasti käytetäänkään. Esim. juuri Mozillan rpm-paketti päivittää /usr/bin-hakemistossa olevan mozilla-ohjelman osoittamaan uuteen päivitykseen ja näin se käynnistyykin aiemman version sijasta. Ongelma on toki helppo korjata vaihtamalla se osoittamaan haluttuun paikkaan (mv-komennolla).

Nyt onkin vuorossa päivitysten hakeminen. Tämä kestää riippuen siitä, paljonko on päivitettävää ja onko Red Hatin palvelin ruuhkainen.

päivitys menossa

Kun nouto on valmis, painetaan next-nappulaa, jonka jälkeen suoritetaan pakettien asennus.

Lopuksi vielä kerrotaan, mitkä paketit oikein asennettiin:

mitä tulikaan asennettua?

Nyt päivitys on suoritettu ja käyttöjärjestelmäsi on jälleen ajantasalla.

Kumpiko parempi, yum vaiko up2date?

Yum, joka on toinen FC-distribuutioiden päivitysjärjestelmä, on komentorivipohjainen järjestelmä, up2date taas graafinen. Tässä paremmuus riippuu mielestäni vain ja ainoastaan siitä, kummasta pitää enemmän.

Up2date taas toisaalta käyttää Red Hatin palvelimia, joten se voi olla joskus varsin hidas ja ruuhkainen, yum taas sisältää asetuksissaan nykyisin jo oletuksena joukon peilipalvelimia asetuksissaan, joten se on usein tästä ansiosta nopeampi.

Toisaalta up2date:ssa on mahdollista valita päivitettävät paketit, yum:ssa tämä ei onnistu suoraan, vaan pitäisi erikseen luetella kaikki päivitettävät paketit. Tämä ei ole kovin kätevää.

Mielestäni nämä kaksi tapaa päivittää käyttöjärjestelmä ovat kumpikin omia järjestelmiään ja niiden keskinäinen paremmin on todellisuudessa ihan silkka makuasia.


Alkuun