Sisällys:Kotisivuilleni Perusteetetusivuhakemistot ulkoiset muistit käyttäjät käyttöoikeudet sisäänkirjautuminen ja lopetus käyttäjien lisääminen Linuxin peruskomennot syötön ja tulostuksen ohjaus putket säännölliset lausekkeet Red Carpet tiedostojen purku ja pakkaus prosessit johdatus komentoriviohjelmointiin sudo-ohjelma Asennus (9.0)johdantoasentaminen asennuksen jälkitoimet Linux ja Windows samaan koneeseen Pohdintaa osioinnista Päivittäminenpakettienhallinta yum:llaHaku RPM:stä up2date Virittelyäfontit kuntoonrullahiiri lisää levyä koneeseen Graafinen ympäristöX Window Systemikkunamanagerit ja työpöytäohjelmat Gnomen ja KDE:n käyttö OpenOfficeOpenOfficeasennus soikko VerkkoympäristöNFSNFS automount NFS versio 4 Firestarter-palomuuri isdn:llä nettiin Mitä uutta sivuilla? vanhentunutta materiaalia |
Internetiin ISDN:n avullaYleistä, Tuetut kortit, Asentaminen, isdn-config , kisdn Yleistä(ISDN on tänä päivänä sen verran historiakamaa, että seuraavassa päivityksessä tämä sivu katoaa historiaosastolle...) Modeemiyhteyden rinnalle kotikäytössä internet-yhteyksien ottamiseen on vihdoinkin yleistynyt isdn-yhteys. Linux oli pitkään järjestelmä, jossa ei kovin hyvää isdn-tukea ollut, mutta tänä päivänä asia on jo toisin. Käytännössä kaikki yleiset isdn-kortit ovat tuettuja Linuxissa. Isdn-yhteyden luomiseksi tarvitaan Linuxiin ns. isdn4k-utilities-paketti. Tämä tulee nykyisin automaattisesti uusimpien Linux-jakelupakettien mukana, joten sitä ei enää tarvitse muualta etsiä. RedHatissa paketti on ollut mukanaaa 6.1-versiosta alkaen. Tämän dokumentin asennus on testattu RedHatin 6.2-versiossa, mutta kyseisen isdn4k-paketin asennuksen jälkeen tämä toimii aiemmissakin versioissa. Suurin osa nykyisistä isdn-sovittimista on ns. passiivi-isdn-sovittimia ja näistäkin valtaosa kyseisen mallisia kortteja. Tällä sivulla asetetaan toimimaan juuri tällainen passiivi-isdn-kortti. Ohje ei sellaisenaan käy ulkoiselle sovittimelle. Nämä toimivat samoin kuten ulkoiset modeemit ja näiden kanssa tarvitaan siis ohjelma, joka osaa "matkia" modeemia. Asennuksessa käytetyt skriptit perustuvat Pekka Koivusen muuntelemiin ja osoitteesta http://www.saunalahti.fi/pkoivune/ löytyviin skripteihin. Nuo ovat kuitenkin varsin yleisisiä ja monesta paikasta löytyviä, joten minulla ei ole tietoa, kuka ne on alun perin tehnyt. Joka tapauksessa ne ovat varsin selkeät ja toimivat. Tuetut kortitAsennuksen aluksi on syytä tarkistaa, oman isdn-kortin merkki ja tyyppi. Suuri osa nykyisistä myynnissä olevista halpakorteista on varustettu Winbondin piirillä, jonka tyypiksi on määritelty 36. Lisäksi on syytä tietää kortin keskeytys sekä muistiosoite. Näitä ei välttämättä tarvitse kertoa konfigurointitiedostoissa jokaisen kortin kohdalla. Joissakin ohjeissa mainitaan, että kerneliin pitäisi kääntää Winbond-tuki, mutta ainakiin RH 6.2:ssa homma pelasi ihan hyvin aivan suoraan. Tuetut kortit löytyvät tiedostosta /usr/src/linux/Documentation/isdn/README.HiSax. 6.2-RedHat kuitenkin tukee seuraavia kortteja:
Korttien tyyppinumerot taas ovat seuraavat:
Noiden tietojen perusteella voidaankin sitten virittää kortti toimimaan AsentaminenAsentaminen tapahtuu taas pääkäyttäjänä (root). Idea on viilata paria asetustiedostoa. Aluksi kirjoitetaan seuraavat lisäykset tiedostoon /etc/rc.d/rc.local
Tämän jälkeen määritellään käyttäjätunnukset ja salasanat. Ne asetetaan tiedostoon /etc/ppp/pap-secrets
Vaikka salasana tuleekin tuonne ihan selväkielisenä, se on kuitenkin turvassa, sillä voit huoleti ottaa kaikilta muilta oikeudet kuin rootilta oikeudet pois tuohon tiedostoon, eli chmod 600 pap-secrets. Tämän jälkeen vielä pitää luoda /etc/ppp/ioptions-tiedosto:
Tästäkin tiedostosta otetaan muilta oikeudet pois: chmod 700 ioptions Seuraavaksi tehdään soittoskriptit. Talleta nämä /bin-hakemistoon ja anna nimeksi vaikkapa soita.
Homman idea on seuraava: xterm-päätteeseen käynnistetään imon-ohjelma, jolla kontrolloidaan linjaa. Tämän seurauksena ruudun vasempaan yläkulmaan ilmestyy tällainen ikkuna: Nyt voit Q:lla sulkea tämän ikkunan ja samalla suljetaan myös puhelinlinja. Jos halutaan toinenkin linja käyttöön, tehdään sitä varten toinen skripti (nimeksi vaikkapa soita2):
Nyt ei ole enää jäljellä kuin nimipalvelimen määrittäminen. Se tehdään tiedostoon /etc/resolv.conf
xxx:t korvataan nimipalvelimen ip-osoitteella. Näiden jälkeen bootataan kone ja sen jälkeen soittamaan.
Isdn-configRedHat 6.2:n mukana tulee isdn-config-niminen ohjelma. jolla voi asettaa graafisessa tilassa isdn-kortin toimimaan. Tämäkin ohjelma vaatii rootin oikeuksia toimiakseen, joten oikeudet tulee antaa tai sitten tietää rootin salasana: Harware-välilehdellä valitaan listasta kortin tyyppi. IRQ-rivillä valitaan kortin keskeytys oikein ja IO-riville taas annetaan kortin muistiosoite. Sen jälkeen voidaan mennä Provider-välilehdelle valitsemaan palveluntarjoaja ja valita sieltä "create new"-valinta. (choose-listassa on tällä hetkellä vain englantilaisia ja saksalaisia palveluntarjoajia valmiina)
Tämän jälkeen mennään Dial-välilehdelle, valitaan palveluntarjoaja listasta ja painetaan connect-nappulaa. Jos kaikki on kunnossa, yhteyden pitäisi muodostua.
KISDN ynnä muut mahdolliset netistä löytyvät isdn-ohjelmatNäitä ei kannata enää mistään imuroida. Niiden kehitys on käytännössä loppunut jokaisen kohdalta. Jokaisessa distribuutiossa on nykyään mukana tarvittavat ohjelmat, jos vielä pitää isdn:ää käyttää. |