Sisällys:Kotisivuilleni Perusteetetusivuhakemistot ulkoiset muistit käyttäjät käyttöoikeudet sisäänkirjautuminen ja lopetus käyttäjien lisääminen Linuxin peruskomennot syötön ja tulostuksen ohjaus putket säännölliset lausekkeet Red Carpet tiedostojen purku ja pakkaus prosessit johdatus komentoriviohjelmointiin sudo-ohjelma Asennus (9.0)johdantoasentaminen asennuksen jälkitoimet Linux ja Windows samaan koneeseen Pohdintaa osioinnista Päivittäminenpakettienhallinta yum:llaHaku RPM:stä up2date Virittelyäfontit kuntoonrullahiiri lisää levyä koneeseen Graafinen ympäristöX Window Systemikkunamanagerit ja työpöytäohjelmat Gnomen ja KDE:n käyttö OpenOfficeOpenOfficeasennus soikko VerkkoympäristöNFSNFS automount NFS versio 4 Firestarter-palomuuri isdn:llä nettiin Mitä uutta sivuilla? vanhentunutta materiaalia |
Syöttö ja tulostus ja niiden ohjaaminenStandardivirrat, Syötön ja tulostuksen uudelleenohjaus, Virheilmoitusten käsittely StandardivirratUnix- ja Linux-maailmassa on määritelty kolme ns. standardivirtaa, joilla määritellään, mistä haetaan syöte ja minne tulostetaan oletusarvoisesti. Nämä virrat ovat seuraavat:
Jos joku komento tarvitsee syötteitä eikä sille ole kerrottu sitä, mistä tiedostosta niitä noudetaan, haetaan nämä syötteet näppäimistöltä. Esimerkki:
Kursori jää vain rivin alkuun odottamaan jotain ja jos kirjoitat jotain ja painat enteriä, kirjoitettu teksti toistuu. Tämä on selitettävissä juuri ns. standardivirralla: Tällä samalla logiikalla Syötön ja tulostuksen uudelleenohjausAina ei tietenkään ole tarkoitus tulostaa näytölle ja lukea näppäimistöltä. Tällöin tarvitaan ns. syötön ja tulostuksen uudelleenohjausta. Se tapahtuu merkeillä <, > ja >>. < lukee tiedostosta datan näppäimistön sijaan, > kirjoittaa tiedostoon näytön sijasta, >> taas kirjoittaa olemassa olevan tiedoston perään.
Yhdistää tiedostot
kirjoittaa tiedoston Komennon voisi kirjoittaa myös näinkin:
Nykyisin syöttö jostain tiedostosta ei aina vaadi <-merkkiä komentoon. On kuitenkin jotain ohjelmia, jotka vaativat sen olemassa oloa. Virheilmoitusten käsittelyVirheilmoitukset tulostuvat siis omaan virtaansa. Tämä aiheuttaa helposti kokemattomalle käyttäjälle yllätyksen, kun muuten siististi tausta-ajoon laitettu ohjelma tulostaakin kesken kaiken virheilmoituksia näytölle. Siksi virheilmoitukset tulee käsitellä erikseen. Esimerkiksi:
Ja mitähän tässä tapahtui?
Tällä saat kuitenkin näytölle välillä virheilmoituksia, kun find käy läpi hakemistoja ja ilmoittaa virheistä kun ei olekaan oikeuksia mennä johonkin hakemistoon. Korjataan asia näin:
Nyt sekä virheilmoitukset että haun tulos tulostuvat samaan tiedostoon. Jos taas ei kiinnosta virheilmoitusten luku, tehdään asia vaikkapa näin:
Luonnollisesti voit halutessasi kirjoittaa virheilmoitukset johonkin sopivaan tiedostoon "roskiksen" ( |