Sivujen validointi

etusivu
käyttöliittymä
aloitus
linkit
kuvat
tyylit
asetukset
nvu:n suomentaminen
validointi

Sivujen validoinnilla tarkoitetaan sivujen koodin koodin rakenteen tarkistamista. Nvu sisältää liittymän validaattoriin http://validator.w3.org/. Se käynnistetään Tools - Validate HTML

käynnistä validaattori

Jos validoitavaa sivua ei ole talletettu, pyydetään tekemään se. Ennemmin sivua ei validoida. Tästä eteenpäin mentäessä saadaan esillle seuraavanlainen ikkuna:

validointi alkaa

Huomaa, ettei tässä ikkunassa tarvitse tehdä mitään muuta kuin odottaa hetken, aktiivinen sivu valitaan automaattisesti validoitavaksi. Yhteydenotosta kertova dialogiruutu ilmestyy hetken kuluttua kuvaan: 

yhteydenotto palvelimelle

Ilmoitus kertoo, että sivusto lähetetään salaamattomana ja kolmas osapuoli saattaa sitä pystyä lukemaan. Tässä tapauksessa on kuitenkin kyseessä sellainen lomake, jossa ei ole mitään salaamisenarvoista tietoa, joten lähetystä voidaan jatkaa continue-nappulalla. Cancel peruu koko asian eikä validointia suoriteta. 

Kuin validointi on tapahtunut, ilmoitetaan joko sivustolla olevista virheistä taikka sitten sivuston olevan validia koodia. Kuvan esimerkissä on validi sivu: 

validia koodia

Tästä voinee tehdä sen johtopäätöksen, että nvu:lla on mahdollista tehdä valideja sivuja varsin vähällä vaivalla. Huomaa kuitenkin, että kyse on myös aina myös laatijan huolellisuudesta; ei vain ohjelman taidoista. Kuvassa sivu on koodattu käyttäen HTML 4.01 Transitional -muotoa.  Jos käytetään xhtml 1.0 strict -muotoa, sivu validoidaan tämän nojalla. Jos et tiedä, mitä koodin pitäisi olla, voit katsoa sen html-koodin ensimmäiseltä riviltä. Jos se on ensinmainittua HTML 4.01 Transitionalia, koodin ensimmäisellä rivillä lukee näin:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">

Selain käyttää yleensä tätä tietoa sivun tulkitsemiseen. 

Miksi validointia oikein tarvitaan? Validoinnin ansiosta selainten on helpompi tulkita sivuston koodi oikein ja näyttää se myös oikein. Jos koodi ei ole validia, selain joutuu arvailemaan, mitä käyttäjä oikein tarkoittaa ja tällöin sivu saattaa näkyä aivan väärin. Toinen ongelmia aiheuttava asia on dynaaminen sivujen laadinta: tällöin jos koodin validiudesta lipsutaan, voidaan joutua koodaamaan hyvinkin hankalia sivuja luovia koodinpätkiä, kun pitää ottaa kaikki mahdolliset poikkeukset huomioon: muuten sivuston koodi saattaa seota täysin eikä se enää näy järkevästi millään selaimella.


Sivun alkuun