Aloitus

etusivu
käyttöliittymä
aloitus
linkit
kuvat
tyylit
asetukset
nvu:n suomentaminen
validointi

Työskentelyn aloittaminen on helppoa. Periaatteessa ei tarvita muuta kuin avata nvu ja ryhtyä kirjoittamaan sivustoa. Todellisuudessa on perusteltua tehdä hieman esivalmisteluja:

  1. Mieti sivuston sisältö. Tässä dokumentissa ei kerrota, miten sivusto kannattaa laatia ja mitä asioita sinne kannattaa laittaa. Sitä tarkoitusta varten voit tutustua vaikkapa osoitteesta http://cs.stadia.fi/~kuivanen/sivusto/ löytyvään dokumentaatioon.
  2. Tee aluksi hakemisto, jota käytät sivuston tallennuspaikkana. Talleta sinne (tai sen alihakemistohin) kaikki tiedostot, joita sivuille tulee. Huomaa, että esim. jokainen kuva on erillinen tiedostonsa. Ne pitää siis tallettaa myös tänne!
  3. Varmista, millä nimellä etusivu pitää tallettaa (kutsutaan indeksitiedostoksi usein). Useimmiten tämän sivun nimi on tyyppiä index.htm taikka index.html. Näin toimiessasi sivustosi etusivu löytyy pelkällä kotihakemistosi nimellä, tähän tyyliin http://www.example.com/~eemeli/, jossa eemeli on käyttäjän kotisivuston "kotihakemisto". 

Huom! Usein töiden helpottamiseksi on järkevää luoda pohjatiedosto (template), johon muut sivut perustuvat. Tähän pohjaan sitten voi liittää kaikki haluamansa asiat, kuten juuri tyylitiedostot ynnä muut asetukset. Näin ei tarvitse aina joka tapauksessa tehdä kaikkia asioita uudestaan alusta alkaen jokaiselle sivulle erikseen! 

Nyt pääsemme luomaan uusia tyylimäärityksiä. Rule-nappulalla päästään eteenpäin (katso vasemman laidan kuva yllä, näkyy tässä kohdin vielä harmaana): 

Site Managerilla kannattaa luoda tallennushakemistosta oma näkymä, näin sivuston hallinta tulee helpommaksi:

käytä site manageria

Valitsemalla "Edit sites" pääsee luomaan uuden sivustokokonaisuuden:

lisää sivusto tänne

Huomaa, että tätä osaa voi käyttää myös sivustojen julkaisemiseen suoraan! Voit siis antaa kotisivustosi osoitteen (Web Site Information) sekä sivujen osoitteen (Publishing Server), jolloin voit editoida sivuja suoraan palvelimella. 

HUOM! Yleensä on järkevää toteuttaa sivut ensiksi omalla koneella, testata niitä siellä ja vasta sitten julkaista ne. Myös varmuuskopiomielessä kannattaa sivut säilyttää myös paikallisesti, vaikka nvu antaisikin mahdollisuuden "etäylläpitoon".


Sivun alkuun