Frisbeegolfia aloittelijoille

Perustietoa frisbeegolfista

Täältä löydät perustietoja frisbeegolfista, kuten säännöt, etiketti, heitto- ja kiekkotyypit. Lisäksi sivuilla on hienoja kuvia ja kaupallinen video.

Image of rule books, modified by Ryhmä Rämä

Frisbeegolfin säännöt

Frisbeegolf on suhteellisen helppo aloittaa ja säännöt nopea oppia. Pelaamiseen tarvitaan vähintään yksi kiekko ja pelimieltä. Tässä on pääkohdat frisbeegolfin säännöistä.

  • Frisbeegolfrata koostuu useasta väylästä. Täysipitkä frisbeegolfrata on 18-väyläinen, mutta pidempiä ja lyhyempiäkin ratoja on.
  • Frisbeegolfissa tarkoituksena on saada väylä pelattua kiekko aloituspaikalta eli tiiltä mahdollisimman vähillä heitoilla maalikoriin.
  • Avausheitto tulee heittää aloituspaikalta. Seuraavat heitot tulee heittää etummainen jalka korkeintaan siinä kohtaa, mihin edellisen heiton kiekon etureuna jäi.
  • Heiton saa astua yli, eli kun kiekko irtoaa kädestä, saa halutessaan ottaa vielä askeleita. Kiekon tulee kuitenkin irrota kädestä, kun etujalka on edellisen heiton kiekon etureunan kohdalla. Kun etäisyys maalikorista on 10 m tai alle, ei heittoa saa astua yli.
  • Väylä on pelattu loppuun, kun kiekko on saatu maalikoriin, jolloin siirrytään seuraavalle väylälle.
  • Pelin voittaa se pelaaja, joka on kiertänyt radan pienimmällä heittomäärällä.

Tarkemmat säännöt löydät Suomen frisbeegolfliiton sivuilta.

Takaisin ylös
People joining hands

Frisbeegolfin etiketti

Palauta löytökiekot! Jos löydät radalta kiekkoja, tulee ne palauttaa omistajalleen. Useat pelaajat kirjoittavat puhelinnumeronsa kiekkoihin, joten soittamalla tai viestillä on kohteliasta koittaa järjestää kiekon palautus. Monilla radoilla on myös löytökiekoille oma palautuslaatikko tai paikallisen frisbeegolfseuran kautta voi palauttaa kiekkoja, jos laatikkoa ei löydy.

Huomioi muut alueen ihmiset! Fisbeegolfradat sijaitsevat usein puistoissa tai muilla yleisillä ulkoilupaikoilla. Pidä mielessä, että muita ihmisiä saattaa liikkua alueella. Heittäjänä olet vastuussa omista kiekoistasi. Ihmiset alueella eivät välttämättä ole tietoisia fresbeegolfradasta, joten pidä huoli ettei heittolinjalla ole ketään.

Huomioi muut frisbeegolfaajat! Anna edellisen ryhmän pelata rauhassa. Radat voivat olla ruuhkaisia ajoittain, mutta anna edellisen ryhmän pelata väylä kokonaisuudessaan ennen heittämistä. Pidä ryhmäkoot sopivina. Neljän hengen ryhmät ovat ideaalisia ja yli viiden hengen ryhmiä tulisi välttää varsinkin ruuhka-aikoina. Anna ryhmäläisillesi pelirauha varsinkin puttausgreenillä. Jos takana oleva ryhmä pelaa nopeammin ja huomaat, että he odottavat koko ajan tiillä takananne on kohteliasta päästää nopeammin pelaavat ohitse. Käytä spotteria väylillä joissa heiton laskeutumispaikka ei ole nähtävissä heittopaikalta.

Pidä rata siistinä äläkä häiritse muita käytökselläsi! Väylillä on usein hyvissä määrin roskiksia, joten jaksathan viedä roskasi oikeaa paikkaan. Älä vahingoita rataa tahallisesti. Pidä meluaminen vähissä ja kunnioita muita radankäyttäjiä.

Takaisin ylös
A man throwing disc

Frisbeegolfheitot

Frisbeegolfheitot voidaan jakaa etäisyyden mukaan kolmeen heittotyyppiin: avausheittoihin, lähestymisheittoihin ja putteihin. Lisäksi heitossa tulee ottaa huomioon heitto-ote, heiton kätisyys, heittokulma ja vahdinotto.

Avausheitto

Jokainen frisbeegolfväylä aloitetaan avausheitolla, joka suoritetaan avauspaikalta. Avausheiton tulisi olla mahdollisimman pitkä ja parhaimmassa tapauksessa päätyä korille tai jopa koriin. Aloittelijan on kuitenkin parempi keskittyä pituuden ja voiman sijasta tarkkuuteen. Voimalla kiskaistu kiekko voi lentää hyvinkin paljon sivuun väylältä. Pituutta tulee lisää harjoittelemalla, mutta kiekon etsiminen väylän ulkopuolelta voi tappaa kiinnostuksen lajiin. Pyrkimyksenä kannattaakin olla heittää kiekko sellaiseen paikkaan, josta seuraava heitto on helppo suorittaa. Yleensä tämä paikka sijaitsee väylän keskellä.

Lähestymisheitto

Lähestymisheitto on aloittelijan tärkein heitto. Sillä voi pelastaa huonosti menneen avausheiton ja saada kiekko helppoon puttipaikkaan. Lähestymisheitoissa kannattaa käyttää mahdollisimman hitaita kiekkoja. Näitä ovat midarikiekot ja putterit. Aloittelijoiden on yleensä parempi käyttää putteria.

Puttaus

Kun kiekko on riittävän lähellä koria, suoritetaan putti. Putin tavoitteena on olla laittamatta heittoon yhtään enempää kierrettä kuin tarvitaan kiekon vakauttamiseen, jolloin kiekon vauhti pysyy hitaana eikä korin ohi mennessään lennä kovin kauas. Puttaamisessa voi käyttää mitä tahansa tyyliä sääntöjen rajoissa, mutta yleisimmät tyylit ovat työntöputti ja roikkuputti.

Heitto-ote

Frisbeegolfkiekon heitto-ote eroaa huomattavasti tavallisen frisbeen otteesta. Tavallista frisbeetä voi heittää käytännössä millä tahansa otteella, joka tuntuu heittäjästä sopivalta. Frisbeegolfkiekon ote tulee sen sijaan olla tukeva, jotta heittoon saadaan mahdollisimman paljon voimaa. Yleensä heitto-otteessa neljä sormea on taitettu kiekon alapuolelle ja peukalo jätetty yläpuolelle. Peukalo osoittaa suoraan eteenpäin, eikä kiekon keskelle. Sormien asentoa kiekon alla sekä puristuslujuutta kiekon reunasta vaihtelemalla pelaaja voi löytää itselleen parhaiten sopivan otteen. Jokainen käsi on erilainen, joten jokaisella pelaajalla on erilainen heitto-ote.

Heiton kätisyys

Heiton kätisyydellä tarkoitetaan, lähteekö heitto kämmen- vai rystypuolelta. Perinteinen frisbeen heittotyyli on heittää rystyset edellä eli rystyheitto. Lisäksi frisbeegolfissa on yleistä heittää myös kämmen heittosuuntaan eli kämmenheitto. Kämmenheitossa suurin osa voimasta tulee heittoon pelkästään ranteesta. Suurin kämmenheiton etu on, että kiekon pyörimissuunta on päinvastainen rystyheittoon verrattuna, joten se kaartaa heiton lopussa luonnollisesti oikeakätisellä heittäjällä oikealle.

Heittokulma

Normaalisti kiekko yritetään pitää vaakasuorassa heiton lähtiessä kädestä. Kiekon lentorataan voi kuitenkin vaikuttaa heittokulmalla. Heittämällä kiekkoa sen ulkoreuna alempana kuin sisäreuna kaartaa kiekko voimakkaammin vasemmalle. Tällaisen heiton nimi on hyzer-heitto. Jos sen sijaan ulkoreuna on sisäreunaa ylempänä, heitto kaartaa voimakkaammin oikealle, jolloin heittoa sanotaan anhyzer-heitoksi.

Vauhdinotto

Frisbeegolfin harrastamisen aloittaessa kannattaa heittoja harjoitella paikaltaan. Kun heittoihin saa vähän tuntumaa, voi heittoja (varsinkin avausheittoja) alkaa harjoittelemaan parin askeleen vauhdilla. Toimivimmaksi vahdinottotavaksi on todettu ristiaskel. Se on kolmen askeleen vauhdinotto, jossa ensimmäinen askel otetaan oikealla jalalla. Tämän jälkeen vasen jalka kulkee oikean jalan ohi takakautta samalla, kun käsi vie kiekon taaksepäin. Heittäjän vartalo kiertyy poispäin heittosuunnasta ja kiekolle tulee mahdollisimman pitkä veto. Kolmas askel otetaan oikealla jalalla, joka toimii tukijalkana. Tähän tarkoitukseen se tulee iskeä tukevasti maahan. Samalla kiekkokäsi lähtee eteenpäin ja ääriasennossa edessä vapauttaa kiekon.

Takaisin ylös
Three discs stacked

Frisbeegolfkiekot

Frisbeegolfkiekot voidaan jakaa pääpiirteittäin kolmeen eri tyyppiin: draivereihin (driver), midareihin (mid-range) ja puttereihin (putter).

Draiveri

Driver disc

Draiveri eli avauskiekko on frisbeegolfkiekoista litteimpiä ja teräväreunaisimpia. Draivereissa on eniten eroa lento-ominaisuuksissa toisiinsa nähden. Ne on suunniteltu lentämään mahdollisimman pitkälle.

Midari

Mid-range disc

Midarit eli lähestymiskiekot ovat pulleampia kuin draiverit, mutta litteämpiä kuin putterit. Lähestymiskiekot on suunniteltu lentämään mahdollisimman suoraan ja puttereita pidemmälle.

Putteri

Putter

Putterit ovat tylppiä ja hieman pulleita kiekkoja. Ne on suunniteltu lentämään suoraan ja vakaasti. Niiden reunat ovat reunasta pyöreitä ja ne istuvat yleensä melko hyvin käteen.

Takaisin ylös