Käyttöjärjestelmän ja ohjelmien päivittäminen

etusivu, varmuuskopiot, roskaposti, käyttäjätunnukset ja salasanat, tietokoneen suojaaminen, käyttöjärjestelmän ja ohjelmien päivittäminen, virukset, madot, huijaukset, laskuhuijaukset,

Johdanto

Jokaisessa ohjelmassa on aina virheitä. Osa virheistä saattaa olla hyvinkin haitallisia ja avata takaportin käyttäjän koneeseen ja tämän takaportin kautta voidaan pahimmassa tapauksessa tunkeutua koneelle ja suorittaa haitallista koodia siellä. Esimerkiksi kone voidaan valjastaa roskapostin lähettämiseen taikka osalliseksi palvelunestohyökkäykseen (DDoS, Distributed Denial of Service). Palvelunestohyökkäyksellä tarkoitetaan toimia, joilla pyritään esim. www-palvelimelle lähettämään niin paljon palvelupyyntöjä (sivuhakuja), ettei se kykene suoriutumaan urakastaan, vaan tukkeutuu.

Kaikki virheet eivät toki ole näin traagisia, ne voivat olla muuten vain ohjelmien virhetoimintoja.

Työpaikalla ylläpito on vastuullinen siitä, että kaikki ohjelmisto- ja käyttöjärjestelmäpäivitykset asennetaan työntekijöiden koneille. Kotona kuitenkin jokaisen on tehtävä nämä päivitykset itse.

Pääosin päivitykset tehdään suoraan internetin välityksellä. Modeemikäyttäjille tämä on kuitenkin yleensä hankalaa, koska modeemilinja on isojen päivitysten lataamiseen erittäin hidas. Tällöin onkin syytä mahdollisuuksien mukaan hankkia päivitys-CD, ainakin Microsoft julkaisee näitä isompien päivitysten yhteydessä, taikka ladata ensiksi kaikki päivitystiedostot omalle koneelleen ja käynnistää päivittäminen vasta sitten.

Windowsin päivittäminen

Windowsin päivittäminen

Windowsin päivittäminen käy kätevimmin Internet Explorer-selaimella. Valikosta Tools valitaan Windows update, joka vie suoraan käyttöjärjestelmän mukaiselle sivulle. Päivityssivusto tutkii, mitä kaikkia päivityksiä koneellasi on ja vertaa sitä todelliseen tilanteeseen. Sen jälkeen sivusto näyttää uudet päivitykset, joiden asentamisen voi samalla käynnistää.

Sivusto toimii vain IE:llä, koska sivustolla käytetään ActiveX-komponentteja. Muiden selaimien käyttäjät joutuvat hakemaan päivityspaketit omalle koneelle ensiksi ja käynnistämään päivitysten asentamisen paikallisesti.

Päivitettäessä on aina käytettävä pääkäyttäjän (järjestelmänvalvoja, administrator) tunnusta.

Microsoft kertoo itse käyttöjärjestelmän päivittämisestä suomeksi osoitteessa http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=%2Fdirectory%2Fworldwide%2Ffi%2Fguides%2Ffaq_windows_update%2FDefault.asp. (olipas pitkä URL...)


Linux

Linux-käyttöjärjestelmän päivittäminen on aivan yhtä helppoa kuin Windowsinkin, välineet ovat vain erilaiset. Linuxissa hommaan lisämausteen tuo distribuutioiden runsaus ja niiden erilaisuus. Jokaisella distribuutiolla tuntuu olevan omat päivitystyökalunsa. Myöskin ohjelmien paketointijärjestelmiä on erilaisia, näistä yleisimmät ovat Red Hat:n ja sen johdannaisten (Fedora, Mandrake) sekä SuSE:n käyttämä RPM (Red Hat Packake Manager) sekä Debianin käyttämä DEB.

Red Hat- ja Fedora-distribuutioiden oma päivitysohjelma on nimeltään up2date. Sen kuvake näkyy kuvaruudulla tehtäväpalkissa. Jos se on punainen, päivitettäviä tiedostoja on päivityspalvelimella.


Nappulaa painamalla käynnistyy ohjelma, jolla päivitys suoritetaan:

up2date

Luonnollisesti täälläkin päivittäminen suoritetaan pääkäyttäjän (root) oikeuksilla.

Jos siinä näkyy ok-merkki, niin järjestelmä on ajatasalla, eli päivityspalvelimelle ei ole ilmestynyt uusia päivityksiä.


Eri Linux-distribuutioiden päivittämisestä on lisää tietoa Linuxin tietoturvasivuilla osoitteessa http://www.linux.fi/tietoturva.


Alkuun
© Ilpo Kuivanen, 2004.