OPINNÄYTETYÖN SUUNNITELMA

Opinnäytetyösuunitelma on pakollinen suoritus. Suunnitelma tulee hyväksyttää Jukka Väisäsellä ja toisella, sinulle määrättävällä työn tarkistajalla. Lisäksi suunnitelma käsitellään I-seminaarissa. Tarkemmat ohjeet ohjaajalta. Suunnitelma tulee toimittaa etukäteen Jukka Väisäselle sähköpostina : jukka.vaisanen@stadia.fi –osoitteeseen tai lk 333 ja toiselle opettajalle, joka toimii lopullisen työn toisena tarkastajana. Tee suunnitelma tätä pohjaa apuna käyttäen. Suunnitelma voi samalla toimia lopullisen työsi sisällysluettelon pohjana. Suunnitelman pituus on vähintään A4-arkki. Kaikki kirjoitustyövaiheet tehdään tietokoneella. Olennaista on että mietit opinnäytetyösi ideaa etukäteen. Suunnitelma tulisi tehdä ennen kuin alat tekemään tai kirjoittamaan opinnäytetyötä. Näin vältyt turhilta ongelmilta työn loppuvaiheessa. Suunnitelman tarkoitus on ohjata opinnäytetyön etenemistä sisällöllisesti ja ajallisesti. Tämä runko voi toimia myös lopullisen työsi sisällysluettelon pohjana. Ohjaaja tutustuu opinnäytetyöhön yleensä seuraavissa vaiheissa:

suunnitelmavaihessa ennen -1.seminaari-esitystä
kun taustaa on selvitetty kirjoitettu ja ryhdytään tekemään esim. haastatteluja tai varsinaista työtä: OPISKELIJAN TULEE SUUNNITELLA HAASTATTELUT HUOLELLISESTI KÄYTTÄEN APUNA KIRJALLISUUTTA. Lue ennen haastattelun tekoa esim. Hirsjärvi: Haastattelututkimus -kirjaa. kun raporttia on kirjoitettu melko valmiiksi ja siinä on SISÄLLYSLUETTELO = ennen II-seminaarin esitystä.

Suunnitelmassa tulee olla seuraavat asiat:

TEKIJÄN NIMI, puhelin ja sähköpostiosoite
TYÖN ALUSTAVA NIMI

1. JOHDANTO - Miten idea syntyi? Mitä aihetta työ käsittelee? Miksi aihetta kannattaa selvittää? Kenelle tai mihin työ tehdään? Miten työ tehdään? Millä työtavalla työ toteutetaan? Mitä osia tai vaiheita työhön kuuluu? Mikä on työn tarkoitus?

2. TUTKIMUKSEN TAUSTAA - löytyykö asiasta olemassa olevaa tietoa: tutkimuksia tai oppikirjoja joita olet lukenut tai aiot lukea - mainitse muutama kirja, joita tiedät liittyvän aiheeseen. Tekijä ja teoksen nimi.

3. TUTKIMUSKYSYMYKSET (eli tutkimusongelmat) - Esitetään kysymyksen muodossa asia, jota aiot selvittää ja tutkia - Mahdollisimman tarkkoja kysymyksiä? Mihin halutaan vastauksia? - Esim. Millaisia mikrofoneja haastateltava käyttää sähkökitaran äänityksessä? - Pääkysymykset 1-3 kpl. - Alakysymykset, jotka auttavat selvittämään pääkysymystä – tarkentavat sitä. Tarvittava määrä.

3.1 OLETUKSET (eli hypoteesit) - Minkälaisia vastauksia oletat tulevan edellisen kappaleen kysymyksiin. - Tähän ei tarvitse vastata välttämättä. Vastataan vain jos on selkeitä oletuksia tai voidaan olettaa tulevan tietynlaisia vastauksia tai tuloksia.

4. TUTKIMUSMENETELMÄ - Selvitä, miten aiot tutkia ja selvittää asiaa. Usein tutkimuskysymyksiin etsitään vastauksia esimerkiksi: - Haastattelemalla, kyselykaavakkeella, tekemällä transkriptioita ja analysoimalla niitä - Tekemällä asia (CD-tuotanto) ja selvittämällä, miten asia onnistui, mitä vaikeuksia tuli, miten hyvin työn tavoitteet saavutettiin? - Suunnittelemalla ja toteuttamalla tuote, tapahtuma, sävellys, opintosuunnitelma jne. - Yleensäkin analysoimalla niitä tietoja, joita tutkimalla ja tekemällä on saatu.

SEURAAVAT OSIOT EIVÄT OLE PAKOLLISIA SUUNNITELMASSA, MUTTA VOIT POHTIA NIITÄ JO NYT:

5. TUTKIMUKSEN TULOKSET - Lopullisessa raportissa tässä kappaleessa vastataan 3-kappaleen tutkimuskysymyksiin. Eli mitä vastauksia löydettiin 4-osion tutkimusmenetelmän avulla. - Voit ottaa kantaa, miten aiot selvittää tuloksia tai miten raportoit käytännön työn?

6. POHDINTA (ELI DISKUSSIO) - Selvitä, miten aiot pohtia tuotosta tai tuloksia? Mitä uutta tietoa tuli?

OPINNÄYTETÖIHIN LIITTYVIÄ LINKKEJÄ:
Katri Halosen opinnäytetyöohjeita