Red Hatin asennus


Tervetuloa asentamaan Red Hat 7.0:aa, Asennuksen tyyppi, Kiintolevyn osiointi, Miten osioin levyn Linuxissa? Osioiden luonti disk druidilla, Osioiden formatointi, Lilo ja käynnistyslevykkeen tekeminen, Verkkoasetukset, Aikavyöhyke, Pääkäyttäjän salasana ja tunnusten luonti, Käyttäjien autentikointi (salasanan pituus), Mitä paketteja asennan? X:n eli graafisen ympäristön asennus, Valmista asennukseen, Käynnistyslevykkeen tekeminen, Valmista!

Tervetuloa asentamaan Red Hat 7.0:aa

tervetuloa

Kun näppäimistö ja hiiri on saatu selville, tervehtii asentajaa yllä oleva tervetuloa-ruutu, jonka jälkeen päästäänkin valitsemaan sitä, mitä kaikkea valitaan asennettavaksi koneeseen. Lue siis ohje ja paina Next-nappulaa, jolloin pääset eteenpäin.


Asennuksen tyyppi

Ensimmäiseksi valitaan asennustyyppi:

asennustyyppi

Valittavana on kaksi päähaaraa, eli asentaminen (install) ja päivittäminen (upgrade). Päivitys-valinnalla asennetaan Red Hat vanhan Red Hat-version päälle ja asennusohjelma päivittää ohjelmat automaattisesti.

Asentaminen taas asentaa Red Hatin kokonaan alusta alkaen. Tästä voidaan valita kolme vaihtoehtoa:

  1. työasema-asennus (workstation)
  2. palvelinasennus (server)
  3. mukautettu asennus (custom)

Näistä kaksi ensimmäistä tekevät asennuksen asentamalla ennalta määritellyt paketit koneeseen. Kummassakin tapauksessa tulee olla riittävästi vapaata levytilaa, jolle asennus voidaan tehdä. Jos tätä ei ole tarpeeksi, asennusohjelma valittaa aiheesta.

Varoituksia:

Jos koneessasi on NT tai Windows2000, älä käytä työasema-asennusta. Se nimittäin hävittää NT:n bootloaderin ja et saa enää NT:tä käyntiin! Lisäksi palvelinasennus hävittää kaiken datan jokaiselta kiintolevyltä, joten älä käytä sitä, jos haluat säilyttää Windowsin tai jonkun muun käyttöjärjestelmän Linuxin rinnalla koneessasi

Tästä eteenpäin esitellään mukautettu, eli custom-asennus. Se on kannattavaa tehdä jo senkin takia, että pääsee paremmin näkemään, mitä kaikkea Linuxiin voi asentaa. Lisäksi se on huomattavasti "turvallisempi" asennus, kuin työasema- ja palvelinasennus.


Kiintolevyn osiointi

Tässä vaiheessa asennusta pitää levyllä olla vapaata tilaa, jolle Linuxin tarvitsemat osiot luot. Jos sitä ei ole, poistu asennusohjelmasta ja käy tekemässä sitä, ellet halua hävittää kaikkea dataa joltain osiolta!

Ensiksi valitaan ohjelma, jolla osiointi tehdään:

manuaalinen osiointi

Käytössä on siis kaksi osiointiohjelmaa: Disk Druid, joka valikkopohjaisena on todennäköisesti helpompi käsitellä kuin toinen valinta, fdisk. Näistä jälkimmäinen on tosin huomattavasti tehokkaampi ja monipuolisempi osiointityökalu, mutta koska asennuksen yhteydessä ei tarvitse perusasennuksessa luoda kuin kahdenlaisia osioita, niin käytetään tässä ohjeessa asennukseen Disk Druid-ohjelmaa.

disk druid

Ohjelman ruutu jakautuu kolmeen osaan. Vasemmalla on ohje, oikealla ylhäällä luodut ja olemassaolevat osiot ja alhaalla levyn käyttöaste ja paljonko sitä on vielä vapaana.

Hieman levyosioiden nimistä ja numeroista:

Linuxissa normaalien ide-levyjen tunnukset ovat hda, hdb, hdc ja hdd riippuen siitä, missä kohtaa ja missä ide-liittimessä nämä ovat. hda ja hdb ovat ensimmäisen ide-liittimen master- ja slave-levy ja hdc ja hdd toisen liittimen vastaavat. Hdc:ssä c-kirjain ei siis tarkoita cdrom-asemaa; tosin useissa koneissa se tähän liittimeen on asennettu.

Osiot levyjen sisällä numeroidaan siten, että numerot 1-4 ovat varattuja primääriosioille ja 5 - taas ovat jatko-osioita. Esimerkiksi hda1 on ensimmäisen ide-liittimen master-levyn ensimmäinen primääriosio. Primääriosioita voi olla olemassa yhteensä neljä kappaletta.

Windows (varsinkin 9x ja ME) vaativat asennuspaikakseen ehdottomasti primääriosion, Linuxin taas voi asentaa aivan minkä tyypiselle osiolle tahansa. Sitä varten ei siis tarvitse tehdä erikseen primääriosiota.


Miten osioin levyn Linuxissa?

Aina, kun jokin käyttöjärjestelmä asennetaan koneelle, pitää kiintolevy osioida. Linux tarvitsee aina vähintään kaksi osiota, juuriosion ( / ) ja swap-osion virtuaalimuistia varten. Vanhemmissa Linux-versioissa swap-osiolla oli maksimikoko 128 Mt ja jos tarvitsi enemmän swap-tilaa, piti luoda useita swap-osioita.

Koska Linuxissa kaikki hakemistot ja osiot näkyvät samassa hakemistopuussa, muiden osioiden määrittäminen tapahtuu määrittämällä jokin näistä hakemistoista (/usr, /home, /var; /boot,...) omiksi osioikseen. Tällöin joutuu arvioimaan sitä, miten paljon todellisuudessa mikin osa tarvitsee tilaa.

Kummallakin tavalla on omat hyvät puolensa. Aloittelijalle ja peruskäyttäjälle riittänee juuren ja swapin määrittäminen. Usean käyttäjän systeemissä voi kenties olla hyödyllistä määritellä /home omaksi osiokseen, jolloin kukaan käyttäjistä ei voi omien toimiensa seurauksena tukkia koko järjestelmää, samoin /var voi olla mielekästä joskus laittaa omalle osiolleen, ettei mikään lokitiedosto tai kirjoitinjono pääse tukkimaan järjestelmää kasvaessaan liian isoksi. Ylipäätänsäkin voisi todeta, että palvelinkäytössä syvemmälle menevä ja tarkempi osiointi on tärkeämpää kuin kotikäytössä.

Kahden levyosion ( / ja swap) sijasta seuraavankaltainen osiointi olisi järkevämpi:

/boot käynnistysosio, koko n. 10 megaa. Tänne asentuu Linuxin ydin ja käynnistymisessä tarvittavat tiedostot. Älä yritä tehdä liian isoa /boot-osiota, sillä se on estetty asennusohjelmassa. Maksimikoko on n. 16 Mt.
/ juuriosio, koko levytilan mukaan.
swap Linuxin virtuaalimuisti, koko tarpeen mukaan, kuitenkin vähintään 16 Mt

Tällaisessa osioinnissa on etuna se, että käynnistysosio voidaan sijoittaa erikseen muista osioista, esimerkiksi jos levy on liian iso Lilo-version ymmärrettäväksi, riittää kun laitetaan käynnistysosio sellaiselle alueelle, joka näkyy. Lisäksi levyvirheen sattuessa on suurempi mahdollisuus saada Linux käyntiin.


Osioiden luonti disk druidilla

Uusi osio luodaan disk druid-ohjelmalla painamalla add-nappulaa. Jos jokin olemassa olevan tyhjä osio halutaan muuttaa Linuxin käyttöön, valitaan edit- nappula add:n sijaan. Add-nappulan takaa saadaan seuraavanlainen näkymä:

lisää osio
  1. Mount point-kohdassa valitaan hakemisto, joka tehdään. Kolmion takaa löytyy lista mahdollisista levyosioista. swap-osio ei tarvitse mitään mount pointia!
  2. Size (Megs)-kohdassa valitaan osion koko megatavuina
  3. Use remaining space taas kertoo, käytetäänkö osioon koko jäljellä oleva levytila. Kuvassa nappula on painettuna pohjaan, joten se on valittuna. Yleensä tätä ei kannata käyttää kuin sen viimeisen levyosion kanssa, jolle annetaan jäljellä oleva levytila. Esimerkki: Jos luot yllämainitut osiot swap, /boot ja /, luo näistä juuriosio (/) viimeiseksi ja anna sille loppulevy.
  4. Partition type: Tästä valitaan osion tyyppi. Oikeastaan valittavina on kaksi tyyppiä, Linux native ja swap. Millekään FAT-osiolle ei Linuxia kannata asentaa, vaikka periaatteessa se olisikin mahdollista.
  5. Allowable drives näyttää koneessa olevat levyasemat, joilla on tilaa asentaa Linux

Jos valitsit edit-valinnan aiemmin, saatava valintaruutu on pääasiassa samanlainen kuin edellä, mutta osion kokoa ei voi muuttaa:

osion muokkaus

Osioiden formatointi

Kun osiot on luotu, ne pitää formatoida, eli alustaa. Disk druidista poistumisen jälkeen saadaan ikkuna, jossa kysytään asiaa:

osioiden formatointi

Yläosassa näkyvät osiot, jotka aikaisemmin tehtiin. Kuvassa molemmat osiot on valittu formatoitaviksi. Sen sijaan "Check bad blocks while formatting" ei ole kuvassa valittuna. Jos tämän valitsee, tarkistetaan levyn pinta formatoinnin yhteydessä. Jos levy on suuri, tämä saattaa kestää hyvinkin pitkään. Toisaalta levyn tarkistaminen formatoinnin yhteydessä lisää yleensä tallennusvarmuutta.


Lilo ja käynnistyslevykkeen tekeminen

Lilo, eli Linux Loader on ohjelma, joka lataa ja käynnistää Linuxin. Sen asennuspaikkaa kysytään seuraavaksi:

lilon asennus
  1. Create boot disk-valinta on valittuna. Jos et halua tehdä käynnistyslevykettä, ota tämä valinta pois päältä
  2. Do not install lilo-valinnalla voit estää lilon asentamisen. Linuxin saa käyntiin muutenkin kuin lilon avulla, esimerkiksi juuri sillä käynnistyslevykkeellä tai sitten Windowsin kautta loadlin-ohjelmalla. Joka tapauksessa, jos et ole varma, osaatko käynnistää Linuxin muualta, asenna lilo.
  3. Install LILO boot record to kertoo sen, minne lilo asennetaan. Vaihtoehtoja on tässä yleensä kaksi: joko ensimmäisen levyn Master Boot Recordille (MBR), tässä /dev/hda tai sitten Linuxin käynnistysosion ensimmäiselle sektorille. Valitsemalla MBR:n asennuspaikaksi, saa aikaiseksi käynnistysvalikon, josta voi valita, mihin käyttöjärjestelmään käynnistetään. Tämä on ainakin silloin perusteltua, kun koneessa on useampia käyttöjärjestelmiä, kuten Windows Linuxin rinnalla.
  4. Linear mode-valintaa tarvitaan yleensä vain joidenkin SCSI-asemien kanssa. Jos kiintolevysi näkyivät muodossa /dev/hda - /dev/hdd, koneessasi on IDE-levyt, joten tästä ei tarvitse välittää
  5. Kernel parameters-kohtaan voi antaa ytimelle erilaisia käynnistysparametrejä, jos on tarve. Yleensä tähän ei tarvitse laittaa mitään ja näitä voi myös lisätä jälkikäteen, jos niille ilmenee tarvetta.

Alaosan listassa näkyvät valittavissa olevat käyttöjärjestelmät. Kuvan esimerkissä koneessa ei ole kuin Linux, mutta jos koneessa olisi Windows-käyttöjärjestelmä, senkin käynnistysosio näkyisi tästä. Asentaja voi valita, kumpi toimii oletuskäyttöjärjestelmänä, jos ei tehdä mitään valintaa lilon käynnistysvalikossa tai painetaan vain enteriä.


Verkkoasetukset

Jos koneessasi ei ole verkkokorttia, voit ohittaa tämän kohdan, sillä tätä ei silloin näytetä, vaan mennään suoraan aikavyöhykkeen valintaan.

verkkoastukset

Jos koneesi on osa jotain isompaa verkkoa, pitää verkon ylläpitäjältä selvittää arvot, joita voit käyttää. Lisäksi jos on käytössä ns. DHCP-serveri, voit valita sen ja tarvittavat verkkoasetukset haetaan silloin muualta.

IP-osoite on 4-numeroinen lukusarja tähän tyyliin: 192.168.10.5, jossa jokainen luku on välillä 0 - 255. Verkon jokaisella koneella tulee olla oma IP-osoitteensa, kahta samaa IP-osoitetta ei voi olla. Ongelmien välttämiseksi yritysten sisäisiin tarpeisiin ja kotikäyttöä (yksityisiä verkkoja) ajatellen on varattu osoitteet 10.0.0.0 - 10.255.255.255 sekä 192.168.0.0 - 192.168.255.255. Näiltä alueilta voidaan varata huoleti sopivat IP-osoitteet omia tarpeita varten.

Esimerkki: Kahden koneen verkko: toisen koneen IP-osoitteeksi 192.168.10.1 ja toisen osoitteeksi 192.168.0.2, eli vain viimeinen numero vaihtuu. Netmaskiksi tulee tällöin 255.255.255.0. Domainin ja koneen nimen saa keksiä itse, mutta se ei ole välttämätöntä. Nämä voi kaikki lisätä jälkikäteen esim. netconfig-ohjelmassa.

Reijo Korhonen on Tumpelon linux-sivuillaan ( http://webclub.solutions.fi/~korhore/Tumpelon_Linux/) paneutunut enemmän kotiverkon rakentamiseen Linuxin avulla. Suosittelen lukemaan.


Aikavyöhyke

aikavyöhyke

Suomen aikavyöhyke on Europe/Helsinki (luonnollisesti!). Sen voi valita joko listasta tai osoittamalla Helsingin kuvasta hiirellä. UTC-valinnalla (ei valittuna kuvassa) saa Linuxin huomioimaan automaattisesti kesä- ja talviajan vaihtumiset.


Pääkäyttäjän salasana ja tunnusten luonti

Aikavyöhykkeen jälkeen tulee vuoroon salasanan antaminen pääkäyttäjälle ja mahdollisuus luoda muita käyttäjiä:

rootin salasana

Salasana pitää kirjoittaa sekä kohtaan "password" sekä "confirm", koska salasanaa kirjoittaessa ruudulle tulostuu vain tähtiä eikä käyttäjä näe, mitä hän oikeasti kirjoittaa. Näin vältetään kirjoitusvirheiltä. Jos laatikoiden alla lukee "root password accepted", ovat sanat samat.

Hyvän salasanan kriteereitä:

Tässä tilassa voi myös luoda uusia käyttäjiä, niin ei tarvitse käyttää edes ensimmäisellä käynnistyskerralla rootin, pääkäyttäjän salasanaa. Kuitenkin RH 7.0:n asennusohjelmassa on sellainen ominaisuus, että tähän asetetut käyttäjät eivät kuulu users-ryhmään, joka seikka saattaa myöhemmin häiritä. Näin ollen käyttäjät olisi parempi tehdä Linuxin omilla sitä tarkoitusta varten luoduilla ohjelmilla.

Jos nyt kuitenkin päätit luoda käyttäjiä, niin pari seikkaa:


Käyttäjien autentikointi (salasanan pituus)

Seuraavana on vuorossa käyttäjien autentikointimetodin valinta

autentikointitapa

Jos ajatellaan pelkkää kotikäyttöä, tässä ei tarvitse tehdä mitään MD5- salasanat ja shadow-passwords on jo valittu. Näistä ensin mainittu antaa mahdollisuuden käyttää 256 merkkiä pitkiä salasanoja, ilman valintaa salasanan maksimipituus on 8 merkkiä, eli kunnollisen tietoturvan kannalta täysin mitätön. Shadow passwords- valinta taas kirjoittaa käyttäjien salasanat erilliseen /etc/shadow-tiedostoon sen sijaan, että ne olisivat /etc/passwd-hakemistossa. Koska normaaleilla käyttäjillä on lukuoikeus /etc/passwd-tiedostoon, tämä on tietoturvakysymys.

Joka tapauksessa, kryptattuna ne salasanat siellä /etc/passwd-tiedostossakin ne salasanat olisivat, joten ei niitä sieltä kuka tahansa lukemaan pääse.

NIS, LDAP ja Kerberos ovat sitä varten, että jossain päin verkkoa on palvelin, jolta hallitaan salasanoja. Jos koneesi on verkossa, selvitä verkon ylläpitäjältä, onko jokin tällainen palvelu käytössä. Jos nyt satut itse olemaan se ylläpitäjä, sinun pitää varmaan tällainen palvelin pystyttää, jos haluat sitä käyttää... ;-)


Mitä paketteja asennan?

Tässä vaiheessa vasta päästään valitsemaan sitä, mitä kaikkea ohjelmia koneeseen asennetaan. Sitä varten ohjelmat on lajiteltu erilaisiin pääkohtiin, joita seuraavanlaisessa ikkunassa päästään valitsemaan:

ohjelmaryhmät

Jos haluat käyttää Linuxissasi graafista ympäristöä, pitää valita "X Window system" sekä ainakin jompi kumpi työpöytäympäristö Gnome tai KDE. Aloittelijan kannattaa valita molemmat, jolloin voi testata sen, kumpi omasta mielestään on parempi ja ryhtyä käyttämään sitä. Näiden ympäristöjen lisäksi Linux tarjoaa myös muitakin työpöytäympäristöjä, mutta niistä ei tämän enempää tässä...

Muista, että kaiken, mitä nyt jätät asentamatta, voi myöhemmin asentaa, jos sille on tarvetta. "Varmuuden vuoksi" ei kannata asentaa ylimääräisiä asioita. Mitkä sitten ovat "ylimääräisiä", se onkin toinen asia. Ainakin, jos asennat kotona Linuxia siihen ainoaan koneeseesi, ei varmaankaan mitään palvelinkamaa (server) kannata rynnätä asentamaan.

Viimeisenä luokkien valinnassa on valinta everything, joka asentaa kaiken kiintolevyllesi. Tämä vaatii, että levyä on vähintään 1.7 Gt eikä ole mielestäni missään tilanteessa järkevä valinta.

Alalaidassa on nappi "Select individual packages". Sillä pääsee valitsemaan jokaisen ohjelman erikseen, mitä haluaa asentaa:

individual packages

Punainen väkänen paketin kuvan päällä kertoo, että ohjelma on valittu asennettavaksi. Kaksoisklikkaamalla voi valita asennettavat paketit. Alalaidan kuvaus kertoo, mitä kukin ohjelma tekee.

Vaikkei täältä valitsisi yhtään ohjelmaa itse, on tässä valinnassa hyödyllistä käydä, niin näkee, mitä kaikenlaisia apuohjelmia Linux todellisuudessa tarjoaa mukanaan. Tarjonta on todella laajaa!

Kun paketit on valittu, mennään eteenpäin. Tällöin saattaa saada seuraavanlaisen ilmoituksen:

riippuvuusongelma

Tämä tarkoittaa sitä, että olet onnistunut valitsemaan jonkin sellaisen paketin, joka kaipailee toimiakseen jotain toista pakettia. Oletuksena on valittu, että tarvittavat paketit asennetaan, joka onkin järkevää.


X:n eli graafisen ympäristön asennus

Pakettien valinnan jälkeen konfiguroidaan X Window System, joka on Linuxin graafinen ympäristö (tai tarkemmin sanottuna palvelin, joka tarjoaa graafisen työpöytäympäristön tarvitsemat palvelut).

Nykyisin Linuxin asennusohjelma tunnistaa käytännössä kaikki yleiset näytönohjaimet ja monitorit automaattisesti, joten tämä vaihe menee melko lailla pelkällä tarjottujen arvojen hyväksymisellä. Kuitenkin, jos ongelmia tulee, olisi hyvä tietää se, mihin monitori ja näytönohjaimesi oikeasti pystyvät.

Ensiksi määritellään monitori. Jos/kun asennusohjelma tunnistaa monitorisi rajat oikein, se antaa tällaisen kuvaruudun:

monitorin arvot

Jos alalaidassa olevat horisontaalisen ja vertikaalisen virkistystaajuuden arvot eivät vastaa monitorisi omia, voit tietenkin muuttaa noita. Älä kuitenkaan yritä liian isoilla arvoilla, sillä monitorisi ei niillä toimi.

Monitorin jälkeen päästään näytönohjaimen valintaan:

näytönohjain

Taaskin, jos näytönohjaimesi tunnistui oikein, valitut ominaisuudet vastaavat näytöohjaimesi arvoja.

Laittamalla rastin ruutuun Use Graphical login (kuvassa ei valittuna), saat Linuxin menemään suoraan käynnistyessään graafiseen tilaan.

Test this configuration-nappulalla pääsee testaamaan, toimivatko valitut arvot.

Jos haluat määritellä itse ruudun resoluution, kannattaa valita Customize X configuration, jossa pääset itse valitsemaan resoluuion:

X:n kustomointi

Voit valita ruuduista useampiakin resoluutioita. Linuxissa pystyy CTRL-ALT-+ ja CTRL-ALT-- -valinnoilla vaihtamaan resoluutiota lennossa. Kuitenkin valinnat pitää olla samasta värisyvyydestä (8/16/32 bits per pixel)

Testinappulalla voi täälläkin testata resoluutioita, mutta luonnollisesti vain yhtä kerrallaan.


Valmista asennukseen

Ja nyt ollaan päästy siihen vaiheeseen, jolloin ne tiedostot alkavat vihdoinkin siirtyä koneesi kiintolevylle:

valmista asennukseen

Tästä ruudusta pääset next-nappulalla eteenpäin, jolloin saat katsella rauhassa, kun pakettien levylle siirtymistä osoittavat indikaattorit liikkuvat:

' asennus menossa

Paljonko aikaa kuluu, riippuu siitä, mitä määritit asennettavaksi ja kuinka nopea romppuasema on (tai netti- tai verkkoyhteys, jos asennat verkosta).


Käynnistyslevykkeen tekeminen

Jos aiemmin valitsit käynnistyslevykkeen tekeminen (lilo-kohdassa), tarvitset nyt tyhjää levykettä, että voisit sen tehdä. Jos et valinnut, tätä ruutua ei näytetä.

boottikorppu

Valmista!

Kas näin! Kun näet seuraanvan ruudun, asennus on valmis:

valmista!

Eikä se ollut edes vaikeaa, jos sitä vaikeaksi luulit! Nyt vain Exit- nappulan painallus, romppu ulos ja Linux käyntiin. Muistathan vielä muuten rootin salasanan? Tarvitset sitä kohta luodaksesi uusia käyttäjiä.


Alkuun