Pieni FTP-opasVersio 1.0, 2.3.1999 |
Usein törmätään tilanteeseen, että tieto, mitä tarvitaan, ei ole siellä, missä sitä tarvitaan. Tällöin tarvitaan keino tiedon siirtämiseksi paikasta toiseen. FTP, File Transfer Protocol on tiedostojen siirtämismenetelmä internetissä. Tiedostojen siirrossa muodostetaan yhteys koneiden välille tiedonsiirtoverkossa ja tämän jälkeen ftp-ohjelma hoitaa tiedon siirron.
Tässäkin tapauksessa on oltava käyttöoikeus koneeseen, jonne tiedonsiirto tapahtuu, vastaavasti myös tietoa haettaessa on oltava oikeus hakea tieto koneelta. Koska osa tiedostoista on kuitenkin varsin yleisluontoisia ja vapaasti levitettäviä, on tätä varten pystytetty ns. anonyymipalveluita, joilta kuka tahansa voi hakea tiedostoja ja mahdollisesti myös siirtää niitä näille palvelimille. Näissä yleensä käyttäjätunnukseksi annetaan "anonymous" ja salasanaksi oma sähköpostiosoite.
FTP:tä tarvitset myös siirtääksesi tiedostoja mikrojen ja viikonpäiväkoneiden välillä. Tällöin ei ole kyse anonyymistä siirrosta, vaan tarvitset siirtoyhteyden luomiseksi omaa viikonpäiväkoneiden käyttäjätunnustasi ja salasanaasi. Tällaista FTP-siirtoa tarvitset esimerkiksi lähettäessäsi sähköpostillasi tiedostoliitteitä tai päivittäessäsi www-sivujasi, jotka olet tehnyt jollakin mikrotietokoneella toimivalla ohjelmalla.
Tänä päivänä WWW-sivujen aikakaudella tiedonsiirto omalle koneelle päin hoituu useasti ihan selaimen avulla. Sen takia FTP-siirtoa ei tule edes aina ajatelleeksi. Mutta jos pitää siirtää tiedostoja omalta koneelta muualle, se on usein se ainoa keino. Aina ei voi liitetiedostoja käyttää.
Lisää aiheesta:
http://www.hit.fi/~lehtonen/Internet/ftp.htm, Kari Lehtosen laajasta tuotannosta FTP-opastusta.
http://finhit.cs.hit.fi/ssw/Tietoverkot/computernetworks5.htm, Kari Järvi on myös tehnyt runsaasti materiaalia erilaisiin asioihin, muun muassa tietoverkkoihin.
http://www.hit.fi/~lasanen/ftp-pika.htm, Lasse Lasasen pikaohje WS_FTP-ohjelman käyttöön.
FTP-ohjelmia on erilaisia. Jos tehdään karkea jako näiden kesken, on tekstipohjaisia (komentorivi) ja graafisia (Windows). Perinteisesti unix-ympäristöistä alkunsa saanutta FTP:tä on käytetty komentorivipohjaisilla ohjelmilla. Näissä on annettu tarvittavat komennot komentokehotteesta kuvaruudulta. Jos halua tällaista kokeilla, käynnistä ftp-ohjelma menemällä komentokehotteeseen ja kirjoittamalla riville "ftp" ja paina enteriä. Saat tämännäköisen ikkunan:
Kyseiset komennot saa näkyviin ohjelmassa vasta kirjoittamalla kehotteeseen "ftp>" kysymysmerkin (?). Kuten huomaat, ohjelma ei näytä miltään kovin käyttäjäystävälliseltä (toki jos pitää komentorivipohjaisesta käyttöliittymästä, ohjelma on varmasti silloin todella hieno). Unix-ftp:t toimivat suurin piirtein samoin kuin tuo DOS:n ftp. Satunnaiseen tiedonsiirtoon käykin paljon paremmin WS_FTP-niminen ohjelma, joka löytyy yleensä seuraavasti:
Start | Programs | Internet | WS_FTP
(Tosin WS_FTP:n käyttö ei pitkää käyttöohjetta vaadikaan…)
Kun käynnistät WS_FTP:n, ensiksi sinulta kysellään tietoja siitä, minne otat yhteyttä ja saat sitä varten tällaisen lomakkeen eteesi (kuva alla). Peruskäytössä et tarvitse muita sivuja tästä kuin näkyvissä olevan General-sivun:
Kuusi asiaa:
HUOMATTAVAA!
Vaikka yhdessä ruudussa lukeekin "Save Pwd" (talleta salasana), ei salasanojen tallettaminen ohjelmien yhteyteen ole koskaan järkevää. Koulun koneilla ei sinulla ole edes (onneksi) oikeuksiakaan tehdä sitä.
Salasana on aina henkilökohtainen avain tietoihin. Usein nämä tiedot ovat sellaisia, etteivät ne saa joutua vieraiden käsiin. Pidä siis aina kaikki sinulle annetut käyttöoikeudet ja niihin liittyvät salasanat vain omana tietonasi. Jos joku toinen tarvitsee samassa paikassa olevia tiedostoja omiin tehtäviinsä, hänellä on oma käyttöoikeus ja salasana niihin, hän ei koskaan tarvitse sinun omaasi niiden lukemiseen.
Kuvassa vasemmalla näet oman koneesi hakemiston ja oikealla koneen, jonne otit yhteyden. Kun siirrät tiedostoja, ensiksi sinun tulee miettiä, kumpaan suuntaan olet tiedostoja siirtämässä. Jos olet siirtämässä omalta koneeltasi tiedostoja vaikkapa viikonpäiväkoneille, etsit siirrettävän tiedoston ikkunasta 1. Jos taas olet toimimassa toisinpäin, teet saman operaation ikkunassa 2.
Tiedoston siirtomuoto (3) on tärkeä. ASCII:na voit siirtää vain ja ainoastaan puhtaita tekstitiedostoja . Kaikki muut siirretään binäärinä. (binary) Yleisesti ottaen voit käyttää aina muotoa "binary".
Siirto käynnistetään painamalla jompaa kumpaa nuolta kohdasta 5. Se, kumpaa, riippuu siitä, minne suuntaan siirto tapahtuu.
Anonyymistä ftp:stä on huomattavaa, että sinulla ei ole välttämättä oikeuksia siirtää palvelimelle tiedostoja. Ja jos onkin, siirto on yleensä tehtävä johonkin ennalta määrättyyn hakemistoon.
Kummankin ikkunan yhteydessä näet painonappirivistön (4). Näillä voi tehdä erilaisia toimenpiteitä ko. hakemistoille ja tiedostoille. Esimerkiksi poistaa tiedostoja, nimetä niitä uudelleen, tehdä hakemistoja. Eli varsin kätevä työkalu vaikkapa tiedoston hallintaan kyseisessä kohteessa. Taas pitää kuitenkin olla oikeudet tehdä näitä asioita. Eli anonyymi-ftp-palvelimessa et taatusti tee mitään tuollaista.
Varmaankin ohjelman helpeistä ja tietenkin valmistajan kotisivuilta:
Lisäksi alussa esitetyt linkit kertovat myös WS_FTP-ohjelmasta.
Jos tämä ohjelma ei sinua miellytä, lisää FTP-ohjelmia löydät esimerkiksi osoitteesta
http://www.tec.puv.fi/~tka/kurssit/Tietoverkot_ja_multimedia/ftp.htm, Timo Kankaanpää-nimisen yliopettajan (http://www.tec.puv.fi/~tka/) ftp-ohje.
http://www.helsinki.fi/atk/oppaat/in-ip.html, Helsingin yliopiston internet-iltapäivän sivu. Sisältää muutakin yleistietoa internetistä.
http://www.internetix.fi/atk-tuki/opinnot/internet/, Internetixin (http://www.internetix.fi) sivut. Täälläkin on internet-tietoutta runsaasti.
http://www.htk.fi/kirjasto/internet.htm, Hämeenlinnan tietotekniikkakeskuksen linkkisivu internet-aiheisiin.