Taulukkolaskentatehtävä 8, lukumäärän laskemista ja pivot-taulukko


Tämän tehtävän aiheena ovat erilaiset lukumäärien laskemistavat sekä pivot-taulukko, joka on tapa toteuttaa yhteenvetoja taulukkomateriaalista. Kaksi ensimmäistä tehtävää toteutetaan Excelissä ja OpenOfficen Calc:ssa likipitäen samalla tavoin, pivot-taulukoiden toteutuksessa onkin sitten jo jonkin verran eroja: ensimmäisen pivot-taulukkotehtävän kohdalla käydään läpi asia Excelin kannalta ja toisessa OpenOfficen.

Tehtävä 1

Kuvassa pieni taulukko. Toteuta se Excelillä:

Kyllä lähtee osoitteita!

Tee sitten taulukkoon seuraavat operaatiot. Käytä tarvittaessa sopivaa funktiota:

  1. Järjestä taulukko aakkosjärjestykseen nimen mukaan.
  2. Miten järjestät taulukon iän mukaiseen järjestykseen?
  3. Laske taulukon osoiterivien lukumäärä käyttäen sopivaa funktiota
  4. Laske kaikkien helsinkiläisten lukumäärä. Käytä LASKE.JOS-funktiota (COUNTIF)
  5. Laske kaikkien yli 40-vuotiaiden lukumäärä sopivalla funktiolla.

Tehtävä 2

Miten laskisit seuraavat tilastoluvut?

sukupuolijakauma, osa 1  sukupuolijakauma, osa 2

Tehtävä 3, Pivot-taulukko

Pivot-taulukko on tapa luoda yhteenvetotaulukoita. Sen avulla voidaan ryhmitellä tieto vaikka siten, että kuinka monta ihmistä asuu missäkin kaupungissa, tähän tyyliin:

perus-pivot-taulu

Tällainen taulu toteutetaan näin valitsemalla Data-osiosta Pivot Table report...:

pivot-taulun aloitus

Tästä eteenpäin ohjattu toiminto (Wizard) kuljettaa eteenpäin ja kyselee tarvittavat asiat. Aluksi kysytään datalähde:

pivot-wizard, osa 1

Luonnollisesti tässä valitaan Excel-taulukko, mistä data noudetaan (oletuksena) ja jatketaan eteenpäin. Saadaan kysely, jossa etsitään data-aluetta. Jos taulukko on järkevästi toteutettu, Excel löytää itse data-alueen:

data-alue pivot-tauluun

Seuraavaksi valitaan data, josta taulukko tehdään. Homma menee siten, että raahataan oikean laidan joko sarake- taikka rividataksi ja keskelle kuvaa kenttä, josta halutaan tilastot tehdä. Tarkoitus on laskea tässä tapauksessa paikkakuntakohtaisia jakaumia eri ikäisille henkilöille. Siksi rividataksi (ROW) valitaan postitoimipaikka ja sarakedataksi (COLUMN) ikä. Ikä tulee lisätä myös keskelle taulukkoa, jolloin kerrotaan Excelille, mitä oikein halutaan laskea. Jos ruudussa lukee jotain muuta kuin "Count of ikä", kaksoisklikataan tätä ruutua ja vaihdetaan se siksi:

pivot-taulun rivit ja sarakkeet

Tämän jälkeen onkin valittava enää se, mihin taulukko tehdään. Uusi laskenta-arkki (eli se mitä oletusarvoisesti tarjotaan) on hyvä valinta.

minne pivot-taulu sijoitetaan?

Nyt taulu on valmis ja sen pitäisi näyttää siltä kuin ylempänä näytti. Taulukkosivulla oltaessa pitäisi näkyä tällainen pivot-taulukkoon liittyvä työkalurivi:

pivot-taulun työkalurivi

Normaalisti taulukkoa ei kuitenkaan jätetä tällaiseksi, vaan siihen tehdään ryhmittelyjä, esimerkiksi ikäryhmiin:

ikäryhmittely pivot-taulussa

Tämä jaottelu toteutetaan näin:

jaottelun aloitus

Maalataan sopiva "ikähaitari" taulukosta, tässä ensimmäiseksi väli 18-39 vuotta. Sen jälkeen painetaan valikon oikealle osoittavasta nuolesta (Group), jolloin saadaan toteutettua ryhmä. Ryhmän kohdalla - -merkki tulee valikosta näkyviin. Tätä painamalla saa ryhmän yksityiskohdat piiloon. Lopuksi muutetaan Excelin luoma ryhmän otsikko (Group 1) halutuksi ja jatketaan seuraavan ryhmän käsittelyä.

Riveille voi tehdä vastaavan ryhmittelyn. Se, miten milloinkin ryhmittely on paras toteuttaa, on kokonaan oma asiansa. Esimerkissä esitetty ei välttämättä ole tilastollisessa mielessä mielekäs, onhan ikävälit eri ryhmissä kovin eri mittaiset...

Tehtävä 4, lisää pivot-taulukoita

Pivot-taulukolla on useita käyttötapoja. Erilaisissa taloushallinnon tehtävissä siitä on paljon hyötyä. Toteuta ensiksi seuraava (taikka samankaltainen) taulukkopohja. Nimeä sivu, jolla tämä sijaitsee, nimellä päiväkirja.

tilipäiväkirja pivot-taulukkoa varten

Käytä kaavoja aina kun voit niitä käyttää. Toisekseen, vaikka taulukko näyttääkin työläältä, sen täyttämisessä on taulukkolaskentaohjelman automatiikasta paljon hyötyä. Kun edellisessä tehtävässä kerrottiin, miten toteutus tehtiin Excelissä, tässä sama OpenOfficella (tehtävän toteutus muuten menee Excelillä aika lailla samalla tavoin).

Aluksi maalataan koko alue otsikoita myöten. Valitaan Data - DataPilot - Start...

data pilot pivotille

Tästä eteenpäin saadaan valikko, joka muistuttaa varsin paljon Excelin vastaavaa. More -valinta antaa mahdollisuuden määrittää, mihin taulukko tulee:

määritä, mitä halutaan laskea

Kuvassa näkyvillä valinnoilla saadaan tällainen lopputulos aikaiseksi:

esimerkkivalinnan tulos

Tämä onkin jo aika havainnollinen sille, mitä eri kuukausina onkaan tapahtunut. Toteuta nyt tällainen taulukko joko Excelillä taikka OpenOfficella

Tehtävä 5

Toteuta edellä olleesta datasta vielä tällainen pivot-taulukko. Luo se omalle sivulleen:

toinen pivot-taulukko

(tehtävä päivitetty 30.1.2006)


Sivun alkuun....