Taulukkolaskentaharjoitus 2, perustoiminnot, kopiointi

Tämän sivun tehtävissä käsitellään seuraavia asioita:

Tehtävä 1

Toteuta seuraava taulukko:

absoluuttinen soluosoite

Laske puuttuvat luvut taulukkoon. Kaavojen tulee olla kopoitavissa.

Soluosoitteen saa kiinnitettyä seuraavasti: Kun olet kirjoittanut kaavaan kiinnitettävän soluosoitteen (esim. C18), paina F4-näppäintä. Kaavaan tulevat $-merkit (esim. $C$18). Nyt soluosoite pysyy paikoillaan kopioitaessa.

Kokeile myös, mitä tapahtuu, jos painat useamman kerran peräkkäin F4-näppäintä

Tehtävä 2

Muotoile taulukko siistiksi. Esitä prosenttiosuus kahdella desimaalilla.


Elinkustannusindeksi

Elinkustannusindeksi (ks. http://www.stat.fi/til/eki/index.html) kuvaa hintojen kehitystä kuukausittain. Indeksi aloitetaan lokakuusta 1951, jolloin indeksi on perusarvoltaan 100. Syyskuun 2006 indeksi on 1629. Esimerkiksi jos esimerkiksi indeksin aloitushetkellä on maksettu huoneistosta vuokraa 50 mk ja vuokraa olisi korotettu elinkustannusindeksin mukaan, vuokra olisi syyskuussa 2006 50*1629/100, eli 814,50 mk. (n. 137 ¤)

Tilastokeskuksen verkkokoulusta (http://www.stat.fi/tup/verkkokoulu/index.html) löytää käytännön esimerkkejä muun muassa indeksiehtojen laskennasta. 

Tehtävä 3

Asunto on vuokrattu 1.3.1998 alkaen. Tällöin vuokraksi on määritelty 2100 mk. On sovittu, että vuokraa tarkistetaan vuosittain tammikuun elinkustannusindeksin mukaisesti. Laske nyt asunnon vuokra vuosittain käyttäen taulukkolaskentaohjelmaa hyväksesi. Allaolevaan kuvaan on merkitty tarvittavat laskupäivät ja tammikuun elinkustannusindeksit. Tutustu ylläolevaan verkkokoulun linkkiin ja etsi sieltä, miten vuokra todellisuudessa lasketaan. Käytä kaavoja ja solujen kiinnityksiä. Muista kopioida!

indekseillä laskeminen

Tehtävä 4

1. tammikuuta 2002 Suomessa otettiin valuuttana käyttöön euro. Lisää taulukkoon sarake, joka kertoo vuokrahinnan euroina 1.3.2002 lähtien. Toteuta tämä siten, että kerroin on sijoitettu omaan ruutuunsa (yksi euro on siis5,94573 markkaa). Kaavan tulee olla kopioitavissa. 


Takaisin etusivulle. Sivu päivitetty 23.10.2006