Tehtävä on osa kurssilla suoritettavia pakollisia tehtäviä. Tehtävän suoritus osoitetaan näyttämällä valmis tuotos ja tarvittaessa selittämällä, miten tehtävä on suoritettu.
Tehtävien aiheena ovat ns. riippuva sisennys sekä kaavaeditorin käyttö.
Asiakirjamalli määrittää, mitä asioita asiakirjaan kirjoitetaan ja miten. Kuvauksen asiakirjamallista löydät Lasse Lasasen sivuilta osoitteesta http://cs.stadia.fi/~lasanen/asima.htm. HTML-kielellä esitetyn asiakirjamallisivun löydät taas tästä linkistä (näkyy väärin Firefoxilla - asiakirjaa ei todellakaan keskitetä missään tilanteessa).
Nykykäytännön mukaan ei ole enää niin tarkkaa, millä rivillä mikin asia sijaitsee asiakirjoissa. Nykystandardi lähtee niistä asioista, jotka asiakirjassa tulee olla. Luonnollisesti jos esim. asiakirjoja postitetaan ikkunakirjekuorissa, on varmasti perusteltua, että osoitetiedot osuvat ikkunan kohdalle...
Hieman yleisiä asetuksia:
Riippuva sisennys määritellään kappalemäärityksissä tai tyylimäärityksissä näin:
Kuvan esimerkissä luodaan 4,6 cm:n sisennys kaikille muille riveille paitsi ensimmäiselle. Yleensä sarkainväli on 2,3 cm (0,9 tuumaa). Tässä siis tehdään kahden sarkainvälin sisennys. Se riittää yleensä otsikolle. Tekstin näyttää yleensä siis tämän kaltaiselta:
Muotolusiveltimellä ()
voit kopioida muotoiluja kappaleesta toiseen. Esimerkiksi tällaisessa
riippuvia sisennyksiä sisältävässä tekstissä se on oikeastaan varsin
kätevä työkalu: voit muotoilla ensiksi yhden kappaleen haluamaksesi ja
sen jälkeen kopioida muotoilun muihin.
Kaavaeditori on käyttökelpoinen työkalu kirjoitettaessa matemaattisia kaavoja. Esimerkiksi seuraava kaava on tuotettu Wordin kaavaeditorilla ja se laskee toisen asteen yhtälön ratkaisut:
Kaavaeditorin käyttöä varten löydät ohjeen osoitteesta http://cs.stadia.fi/~kuivanen/TiVe/kaavaeditori.html.
Toteuta kaavaeditorin ohjeessa olevat kaavat.
Alla on pieni tekstinpätkä, jossa on sekä kaavoja että riippuvia sisennyksiä. Toteuta teksti Wordilla. Huomaa, että tekstin joukossa on matemaattisia symboleita (itse asiassa kreikkalaisia kirjaimia). Etsi ne Symbol-fontin joukosta ja lisää ne tekstiin. Niitä ei todellakaan tarvitse luoda kaavaeditorilla:
(kuva on oikeasti kahdesta osasta, siksi se saattaa näkyä oudosti...)
Toteuta asiakirjamalli nimeltään riippuva.dot. Kyseisessä asiakirjamallissa on seuraavat ominaisuudet:
[tehtävä päivitetty 13.2.2008]