Tässä tehtävässä on tarkoituksena harjoitella erilaisten erikoismerkkien, kuten lainausmerkki, yhdysviiva, ajatusviiva ym. käyttöä Wordissa.
http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/suomi/viivat.html,
Jukka Korpelan dokumentti ajatus- ym. viivoista ja niiden
kirjoittamisesta. Sisältää osittain kirjoittajan omia mielipiteitä
siitä, minkä pituista viivaa pitää missäkin tilanteessa käyttää.
http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/word.html,
samalta kirjoittajalta erikoismerkkien kirjoittamisesta Wordissa.
http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/nappis.html,
erikoismerkkien kirjoittaminen suomalaisella näppäimistöllä.
http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/kielenopas/11.7.html,
jos Word korjaa oikean vääräksi, näillä ohjeilla voi estää sen.
Suomen kielessä käytetään yhdysviivaa ja ajatusviivaa. Yhdysviiva ( - ) on näistä lyhin, ajatusviivoja on kahden mittaisia, ns. n-viiva ( – ) ja m-viiva ( — ). Alunperin nämä ovat lähteneet painotekniikan tarpeista, joten tänä päivänä ei (ks. esim. Kielikello 3/1998) ole yleensä tarpeen eritellä, kumpaa käytetään ajatusviivana. Lähtökohta on kuitenkin se, että kyseessä on yhdysviivaa pidempi viiva.
Voisi kuitenkin ajatella, että koska eri fontit ovat eri kokoisia (esim. Times New Roman on fonttina Arialia pienempi), voisi eri fonttien ollessa kyseessä harkita ulkoasusyistä pitkän ja lyhyen ajatusviivan välillä.
Wordissa lyhyemmän ajatusviivan saa tuotettua näppäinyhdistelmällä CTRL-NUM -, eli CTRL-näppäin pohjassa näpäytetään numeroblokin --merkkiä. Pidempi taas syntyy CTRL-ALT-NUM - -yhdistelmällä.
OpenOffice: Täällä saat samat viivat kahdella tavalla: Insert - Special character (Lisää - merkki) ja etsi merkit avautuvasta taulukosta, TAI: n-viivan saat numeroblokissa olevista numeronäppäimistä seuraavasti: ALT-näppäin alhaalla painettuna näppäile luku 0150 ja päästä ALT-näppäin ylös. Pidemmän m-viivan koodi on sitten 0151. (kätevä tekee tietysti makron, joka toimii noilla samoilla näppäimillä...)
Kirjoita alla oleva teksti. Käytä siinä ajatusviivoja sekä yhdysmerkkejä. Huom. Tekstiä on hieman pienennetty. Se on oikeasti kirjoitettu fonttikoolla 12, joka on Times New Roman -fontille sopiva kirjasinkoko.
Jatka edellistä tehtävää kirjoittamalla sen perään seuraava lainausmerkkejä käsittelevä teksti:
Word sisältää makron, joka tuottaa luettelon (Word-dokumentti) omista pikanäppäinyhdistelmistään. Etsi nyt Wordin opastetta käyttäen tämä toiminto ja luo itsellesi luettelo Wordin pikanäppäimistä. Tallenna luettelo verkkolevyllesi. Pikanäppäimet ovat englanniksi Shortcut keys.
Tehtävässä etsit siis opastetta käyttäen Word-makron, joka tuottaa Word-dokumentin, jossa pikanäppäimet kerrotaan.
[tämä toimii Word2007:ssa käytännössä aivan samoin]