Tiedonhakutehtäviä


Tehtävän tarkoituksena on opiskella tiedonhakua internetistä. Tehtävä palautetaan Tuubin kautta kuten  tavallisesti.

Hieman linkkejä

Tutustu allaoleviin linkkeihin ennenkuin ryhdyt vastaamaan tehtäviin. Niistä löydät paljon vinkkejä aiheeseen.

http://cs.stadia.fi/~lasanen/haut.htm, Lasse Lasasen pieni johdanto tiedon hakemiseen internetistä.
http://www.google.com, Google, maailman suosituin hakukone tällä hetkellä. 
http://www.kirjastot.fi/fi-fi/tiedonhaku/, Helsingin kaupunginkirjaston ylläpitämän "kirjasto-portaalin" tiedonhakuosio. Hyvää tietoa internet-hauista ja tiedonhausta yleensä.
http://www.avoin.jyu.fi/verkko_opiskeluopas/, Jyväskylän yliopiston verkko-opiskeluopas. Hyviä vinkkejä myös tiedonhakuun.
http://www.ratol.fi/opensource/tiedonhaku/, Oulun seudun AMK:n Raahen tietokonetekniikan ja liiketalouden yksikön internet-hakuja käsittelevä opas.
http://www.altavista.com/, Ajalla ennen Googlea Altavista oli pitkään suosituin hakukone. Sisältää Babelfish-käännöskoneen, joka saattaa (ainakin joskus) auttaa ymmärtämään sivustoa. (Ei osaa suomea, kenties onneksi...)

Pieni johdanto aiheeseen

Kärjistetysti voisi todeta, että Googlesta on tullut tiedonhaun synonyymi. Hakukone ei kuitenkaan aina ole se kaikkein paras tapa hakea tietoa. Eikä kaikkea tietoa kannata edes hakea välttämättä netistä, monet perinteisetkin välineet ovat edelleen aivan käypiä hakupaikkoja.

Jos erilaisia hakumenetelmiä jaotellaan, seuraavan kaltainen jako esitetään hyvin usein:

Tehtävät

Muistutan edelleenkin, että on syytä lukea ylläolevat linkit, niistä voi olla hyötyä... 

Kun vastaat tehtävään siten, että vastauksen pohjana on jokin internet-sivusto, liitä vastaukseen aina mukaan linkki sivulle, josta vastaus on otettu!

Tehtävä 1

Tarvitset tietoa allaolevassa luettelossa olevista asioista. Mikä on paras paikka etsiä mistäkin tietoa? Huomaa, ettei jokaiseen paras vastaus ole "internet" taikka "Google". Perustele tarvittaessa!

  1. illan TV-ohjelmat
  2. IBM-merkkisen kannettavan tietokoneen ominaisuudet
  3. jääkiekon SM-liigan ottelutulokset
  4. vanhan koulukaverisi yhteystiedot (puhelinnumero sekä sähköpostiosoite)
  5. yleistä tietoa kissoista

Tehtävä 2

Mitä palveluja ovat LinkedIn ja Twitter?

Tehtävä 3

Mitä muita hakukoneita tunnet Googlen lisäksi? Mainitse ainakin kaksi ja kerro, miten nämä mahdollisesti poikkeavat Googlesta.

Tehtävä 4

Wikipedia (http://fi.wikipedia.org/wiki/Etusivu) on vapaa tietosanakirja netissä. Pohdi seuraavia seikkoja Wikipedian kannalta: 

Tehtävä 5

Selitä seuraavat termit taikka lyhenteet:

  1. blogi
  2. rss-feed
  3. usenet news
  4. wiki
  5. vertaisverkko (peer to peer)

(vihje: Voit myös kokeilla tätä: kirjoita Googleen hakusanan eteen define: Näin Google etsii määritelmiä asioille. Tämä on joskus hyvinkin käyttökelpoinen ominaisuus. Ei toimi mitenkään erityisen hyvin suomenkielisten termien kanssa.)

Tehtävä 6

Etsi Helsingistä seuraavat tilastotiedot: (vihje: nyt ei tarvita välttämättä minkäänlaista hakurobottihakua, vaan suuntaa kaupungin kotisivuille...)

  1. veroäyri 2009
  2. pinta-ala
  3. tuorein asukasluku sekä montako prosenttia asukkaista oli miehiä ja montako naisia.

Kerro tehtävässä myös, mistä tai miten löysit ko. tiedot.

Tehtävä 7

Olet lähdössä Budapestiin viikonlopuksi ja haluat tietää Budapestin sään. Et kuitenkaan tiedä sivuosoitetta, mistä sellaisen tiedon löytäisit. Avaat yllä mainitun Googlen ja teet sinne haun. Mitä käytit hakusanoina ja millaisen sään löysit? Kerro hakusanat, säätila ja päivämäärä, milloin haun teit.

Tehtävä 8

Mitä tarkoitetaan lähdekritiikillä? Miksi asia on tärkeä internet-hauissa?

Tehtävä 9

Facebook (http://www.facebook.com) on yhteisösivusto, jonne kuka tahansa voi luoda itsestään kertovat sivustot ja etsiä yhteisöstä itselleen ystäviä, joko tutuista taikka tuntemattomista. Mitä mieltä olet seuraavista väittämistä, koskien Facebookia? Perustele vastauksesi

Tehtävä 10

Google toimii myös laskimena. Esimerkiksi jos kirjoitat hakukenttään "100 degrees fahrenheit", se kertoo, kuinka monta 100 Fahrenheit-astetta on Celcius-asteina. Selvitä nyt seuraavat yksikönmuunnokset Googlen avulla:

  1. paljonko on 234 kertaa 45,34?
  2. 50 km/h metreinä sekunnissa
  3. 20 solmua metreinä sekunnissa
  4. 20 solmua kilometreinä tunnissa
  5. 50 mailia kilometreinä
  6. 4 teelusikallista millilitroina
  7. 25 tuumaa metreinä

Tehtävä 10

Google osaa myös valuuttamuunnokset. Eikä tarvitse edes tietää maan valuutan nimeä. Esimerkiksi 10 euro to estonian money kertoo, paljonko 10 euroa on Viron krooneina. Yhtä hyvin voi käyttää rahayksiköiden lyhenteitä: 1 euro to USD kertoo euron kurssin USA:n dollariin nähden. Tarkista nyt seuraavien rahayksiköiden eurokurssit, eli paljonko yhdellä eurolla saa 

  1. Honkongin dollareita
  2. Thaimaan bahteja
  3. Japanin jenejä
  4. Englannin puntia
  5. Kiinan juaneita. Lisäkysymys: millä toisella nimellä Kiinan valuutta tunnetaan (itse asiassa sen oikea nimi)?

Tehtävä 11

Haluat ostaa puhelimen, jossa on GPS. Haluat vertailla eri valmistajien puhelimia keskenään. Etsi vähintään kolmelta valmistajalta sopiva puhelin, kerro niiden malli ja tärkeimmät ominaisuudet. Selitä, miten teit haun ja anna lähdeviitteet paikkoihin, josta löysit puhelinten ominaisuudet.

Tehtävä 12

Mitä tarkoitetaan ns. Boolen operaatioilla? Miten näitä voitaisiin käyttää apuna hakukoneilla tietoa haettaessa? Käyttävätkö kaikki hakukoneet näitä?

Tehtävä 13

Etsi jostain itseäsi kiinnostavasta aiheesta tietoa internetistä. Anna tässä kohdin yksi linkkivinkki ja miksi aihe sinua kiinnostaa.