Tietotekniikan perusteet

| KOTISIVU | KURSSIKUVAUS | OHJELMA JA HARJOITUKSET |

Web - Kotisivun suunnittelu

Kotisivujen tekeminen onnistuu monilla tavallisilla työvälineillä, esimerkiksi Word-tekstinkäsittelyohjelmalla, PowerPointilla ja Excelillä. Näissä dokumentti voidaan tallentaa HTML-muotoon - lopputulos on sitä parempi, mitä uudempi versio ohjelmasta on käytettävissä (tosin Office ohjelmat tekevät HTML-sivuista sekavia). Esim. Powerpointista voi tallentaa myös GIF-kuvia.

Varsinaisia HTML-sivueditoreja on mm.  Notepad++ ja Amaya, joilla pystyy tekemään yksinkertaisia nettisivuja. Maksulliset ja monipuolisemmat MS Expression Web3 ja Dreamweaver tukevat sivustojen laadintaa ja linkkien ja valikoiden ylläpitoa, ja monimutkaisiakin sivutyyppejä.

Tässä harjoituksessa tutustumme ensin HTML-sivunmäärittelykieleen. Joskaan sen osaaminen ei ole välttämätöntä sivujen laatijalle, helpottaa HTML-koodin ymmärtäminen suunnittelua ja ylläpitoa.

Tee erillinen HTML-harjoitus.

Kun perustekniikka on hallussa, on suunnittelun ensimmäinen vaihe ideointi. Selaile kiinnostavien aihealueiden Internet-sivuja, ja mieti, millaisen itse toteuttaisit. Voit käyttää apuna hakukoneita. Mieti, miksi jotkut sivut toimivat paljon paremmin kuin toiset. Ideoita voi "varastaa" ja kuvia poimia tekijänoikeuksia kunnioittaen muilta sivuilta.

Keksi sivulle jokin kiinnostava teema: se voi liittyä työhön, harrastuksiin tai perhe-elämään. Mitä haluat kertoa? Jos et keksi hyvää sisältöä, harkitse hyvien linkkien kokoamista. Ota myös huomioon, että vastaisuudessa saatat tallettaa harjoitustöitä ja projektitöitäsi kotisivuille, jolloin tarvitset niitä varten linkkisivun.  Suunnittele:

Kuvan tai taustakuvan lisääminen edellyttää, että olet ensin tallentanut kuvan levyllesi samaan hakemistoon, johon sijoitat HTML-sivusi. Sallitut kuvatyypit ovat GIF ja JPG. Jos haluat sijoittaa kuvan jollekin tietylle kohdalle sivua, käytä taulukkoa (table) pohjana. Huomaa myös, että sivusi saattaa näyttää erilaiselta erikokoisissa ikkunoissa ja eri selaimilla.

Sijoita sivullesi ainakin yksi valokuva (tai muu kuva), jonka voit

Kokeile kuvan kaunistamista joko Office kuvaeditorilla tai Paint -ohjelmalla, joka sisältyy Windows:iin, jollakin netistä löytyvällä ilmaisella työkalulla (IrfanView, Paint.Net, Picasa) tai maksullisella Photoshop-ohjelmalla.

Toteuta sivusi. Pääsivun nimenä on oltava index.html. Talleta ne kiintolevylle ja varakopio levykkeelle. Muista, että kaikkien tiedostojen on oltava samassa paikassa, samassa hakemistossa, jokainen kuva ja tausta omana tiedostonaan.

Sivuilla on oltava ainakin sähköpostiosoite tai muu yhteystieto, yksi muu linkki (muotoa http://www...), toteutuspäivämäärä, kuva ja tekstiä. Testaa niiden toiminta selaimen avulla.

Asenna sivut palvelimelle:

| KOTISIVU | KURSSIKUVAUS | OHJELMA JA HARJOITUKSET |

Päivittänyt: Jaana Holvikivi
Muutettu 13.11.2011