XML perustaiset teknologiat

XML Schema

Harjoitus 7a: tutustutaan skeemoihin

Ohessa on annettu skeema, jonka perusteella sinun tulisi luoda XML dokumentti. Voit käyttää valitsemaasi editoria, vaikka Eclipseä. Skeeman nimi on contacts.xsd. Lisää XML dokumenttiin ainakin 3 henkilöä.
XML dokumentin alku saattaa muistuttaa esimerkkiä.
Kun dokumenttisi on valmis, luo skeemasta toinen versio, johon on lisätty gender attribute (required) joka voi saada kaksi arvoa: male and female. Alkuperäisen skeemamäärittelyn mukaan contact voi sisältää vain yhden puhelinnumeron. Muuta määrittelyä siten, että puhelinnumeroita voi olla useita, lisää yhteystietoihin myös email ja kotisivu URL. Tee XML dokumenttiisi uuden skeema-version sallimat lisäykset.

One validator is www.validome.org.
another validator: http://www.corefiling.com/opensource/schemaValidate.html
another validator: http://www.utilities-online.info/xsdvalidation/

Voit käyttää XML tiedostojen luomiseen ja validointiin myös Eclipseä tai http://codeplot.com tai, jos olet käyttänyt Visual Studiota, sekin käy. .NET Schema generator tuottaa XML tiedostosta skeeman, mutta se ei yleensä ole sellaisenaan valmis käyttöön, vaan edellyttää korjailuja.

Harjoitus 7b: XML Schema pieneläinklinikalle

Suunnittele skeema pieneläinklinikan vastaanotto- ja potilastietojen hallintaan. Suunnittele se tietokantaratkaisun näkökulmasta, eli tee luettelo tarvittavista tiedoista ja käytä käsitekaavioita suunnittelussa. Tietoja ovat mm. potilastiedot, omistaja- ja laskutustiedot, vastaanottokäynnit, hoidot, lääkkeet ja tarvikkeet, eläinlääkärit ja -hoitajat.

Valitse suunnittelemastasi tietokannasta osa, ja toteuta se skeemana. Tee skeemasi pohjalta pari XML dokumenttitoteutusta. Näitä käytetään myös seuraavissa harjoituksissa.

| KOTISIVU | KURSSIKUVAUS | OHJELMA JA HARJOITUKSET |
Päivittänyt: Jaana Holvikivi
Muutettu 29.4.2015